Sunday, May 2, 2010

Pendapat pengguna - pengguna Chery Eastar





Di bawah ini saya petik pendapat pengguna - pengguna Chery Eastar 2.4 yang saya perolehi daripada beberapa forum yang saya ikuti




1)

i should rather use the word “finishing” is not par with Honda,Toyota or even Hyundai for the interior, but for the price i paid, i have no complain, as KC said, if u hv the budget just go ahead with others, this car fitted with good engine, although other said it’s from recycle bin engine from Mitsubishi, but be it i don’t care, as long as i have the torque and power for 2.4L engine, i m loving it. Not to mentioned the reasonable fuel consumption, no car comparable, my friend camry. 2.4L, the car like drinking fuel, 30sen, i can’t believe it if this is true.
you will not believe it, the spare part is so cheap, front bumper cost RM300 only. check out others, lighting holder cost only RM12. China products may give people negative impression at this moment, but if u r really in car industries, maybe next 5 years, China car may conquer most of the world markets, hv u heard that Chery is buying Volvo? stop by China gov, why? other brands r loosing money, why chery is making?

2)

I’ve tested one in PJ showroom. Surprisingly, no surprise for me as expected, her 2.4L engine really powerfull. I repeat really powerful even on the 2nd gear but still got pick up. Sorry to say to Exora & Innova (I’ve tested both as well) and…. Exora, really under power. Fisrt gear no pick up, 2nd gear almost crawling… Innova first gear “dissapointed”, 2nd gear extra disapointment for me… True, I’m very dissapointed with Innova caused it is target MPV actually. But to compare Chery & Exora, Chery is much much better. The only thing is that, the interior… plastic lah of course.. but remember, what is Exora interior made from? I also dunno but I almost having soar eye looking at Exora interior. “Not even not interested, it seems like very low quality some more”…

Banyak susah lah itu macam… so from my very initial step of comparing these 3 models and of course budget is my no 1 limitation, frankly speaking.. whoops.. frankly typing… Chery Eastar is the best… I really hope to have one soon…

3)

salam..saya agak kurang yakinla dgn exora ni.firstly sebab pakai enjin campro.seorang wartawan permotoran pernah menulis dia dah test drive enjin acteco buatan china,katanya lg baik dr enjin tempatan.maksudnya campro la tu..dahla cc kecik sgt tak padanla dgn exora yg agak besar dan berat..ada komen tak?

4)

bro n sis perlu ingat suka saya katakan disini enjin CE adalah MITSUBISHI. enjin ini agak besar jika dilihat sesaran cc nya, tapi ingat ia adalah teknologi Japan (enjin mitsubishi model Grandis 2.4 awal). enjin 4G64 ini sebenarnya walaupun agak konvesional jika dibandingkan dgn enjin MIVEC Grandis terkini, tetapi ia agak menjimatkan terutama bg perjalanan yg jauh (long distance). saya dah p johor-kedah, minyk memg save. malah p dgn muatan penuh (penumpg penuh + bagasi). pusing genting highland, p penang (balik pulau-bt feringhi) enjin memg power, tekan je walau bukit. guna gear steptronic (auto+manual) memang mengasyik. ingat, itulah kelebihan enjin CE 2.4 ini yg sememgnye tidak menghampakan. memang saya akui. inilah kelebihan CE 2.4 walaupun ia buatan China, tp dipasang di Malaysia (CKD) dan diperkuatkan dgn nadi enjin 4G64 MITSUBISHI yg mempunyai tork yg agak kuat dan tidak menghampakan, hanya tekan pedal myk, CE akan meluncur so smooth! BELIEVE ME! tak salah kalu saya katakan CE setanding dgn model2 mewah cam Estima, Oddyssey, Alphard dr segi kuasa enjin. so kalu tak percaya pandu ujilah dari sekarang, rasai perbezaan kemampuan CE berbanding dgn model2 mpv enjin kecil yg ada dipasaran. sememangnya bro n sis tak akan hampa dgn kuasa enjin CE ini sebanyk 2350cc dgn harga RM80-82k sahaja. model2 mpv lain tak dapat beb! bro n sis, test le CE ni, jgn dgr cakap org. bro n sis p le test sendiri, bawa dan rasai CE meluncur tersergam gah sebagai MPV sebenar yg cukup berkuasa dalam pakej yg ditawarkan. test bro, jgn tak test. baru tau!
Go CE…..go CE……

5)

castelo say,
aku dah pakai 2 bulan so tiada apa masaalah yang besar.last saturday aku balik dari trengganu selepas balik dari berkempen aku BELASAH kat highway pantai timur meter boleh cecah sehingga 180km cukup stedy.pada kawan2 yang guna chery easter jumpa saya dipusat servis pj jam 9am inyaALLAH nak buat servis 5000 tapi meter hampir 7000 tak sempat nak servis sebab berkempen di trengganu.JUMPA DI SANA BOLAE BERTUKAR PANDANGAN.buat ENIGMA4646 club apa cite?

6)

Saya dah pakai mpv ni dah sebulan, performance ok, mmber yg pakai wish dan stream puji design mmg klass, lebih luas dan cc yg sesuai dgn body. psl minyak sma jer mcm kreta waja lama saya, sungguh jimat walaupun 2.4 cc.sy dah kaji background company alado, mmg advanced tdk sampai 10 tahun R&R mreka, kreta mreka dah dpt masuk ke lebih 70 buah negara brbanding dgn kreta jepun mngambil masa 21 tahun untuk dikenali di negara lain. psl pick up tak yah crita mcm grandis (kan adik garandis), staylish lbh dr wish&stream, pndek crita mmg puas hati brbaloi dgn hrga Rm87,888-00 unt jntera mpv spt ini.

7)

Salam,,,,Aku kat Dungun …..tadi ke Setiu jarak dalam 290KM …cost minyak aku RM 50 je …….hujan …..hari icon spanar muncul …..mileage aku dah 5250KM…..balik dari Dungun next week aku gi service la kot…..untuk 5000KM….

canggih kete ni …LPT 170KMH kacang putih je…..berani tak berani je……ye lah bawak 5 nyawa …….so byk ingat family la……..

I tell you …….Eastar adalah satu ENIGMA !!!!

kos minyak dari Shah Alam ke Dungun average speed 130KMH ……jarak KMH 450KMH RM 70 je…..gila save…..dulu waja turbo aku pun RM 80 ……..damn ……

sapa duk kuantan roger aku …..aku ingat nak singgah TC …mandi ….tapi air laut bergelora la…..

019 214 2131

8)

lebih : 1) roomy - compare to livina terasa sgt le
2) murah - banding to grandis estima alphard etc
3) power - enjin 2.4 mna nak dpt ghege ni
4) mentenen x perlu riso - enjin mitsubishi melambak kat mesia ni
5) gear - manual ade auto ade, senang naik bukit masuk town
6) dari drver seat leh nyelinap je nak pi belakang, x yah keluar x kena ujan hehe
7) FC x teruk sgt, lebih sket dr iswara 1.3 teman je
udah le tu - lebih2 promote chery alado kena bayor komesin le kat teman hehe
kurang : 1) interior meterial - quality kureng
2) seat - kena balut ngn leather baru best ( + RM2k lg nih)
3) rim - tukor 17 or 18 lagi sedap ( tred in pon mau la + RM 1k+)
4) x glemer - jenama china

yooo CE team….saya sokong dgn reza. mohon mencelah… to sekilau, relax. mber u pakai jenis tak kisah lah. yg pentg kita as owner CE berpuashati dgn perform dn pakej yg CE berikan. semua kenderaan ada kelebihan dan kekurangannya, tp to me, CE tetap ada kelebihan. so far 2.4 CE saya ni memg syok tarik. ingat kalu kita tgk spesifikasi CE, tork dia agak kuat pd 3000rpm bg membawa beban seberat hampir 2030 kg. 2 tonne tu. mpv atau keta2 enjin comel lain tak dapat prestasi sebegitu atau mungkin setaraf. hanya model2 spt Estima, Oddyssey, Alphard je yg berprestasi sebegitu. so at least CE kita setanding gak walau tak setaraf model2 mewah sebegitu. kalu mber u tu pakai keta, ckp dgn dia byk2 sori, sebab keta dgn mpv beza jauh drsegi ratio dan dayabeban yg mampu dibawa. dan lg maybe mber u tu jelos sebab CE sekilau agak besar dr keta dia. teka je. ok sekilau, rilex le beb. ingat, yg penting, kita happy dan puas dgn kemampuan CE kita yg org bukan owner CE tak miliki. bersyukur dgn apa yg ade.

9)

Saya dah guna MPV ne 2 bulan sehari.. so far so good..hari ne i discover benda baru..mungking ada yang dah perasan kot… “faceplate” untuk pedal minyak MPV ne flexible lah….tekan sikit ke , tekan sampai bawah ke ..cam bro enigma4646 kita yang dah buat top speed 170km, saiz kaki kecil ke, besar ke….kita masih dapat tekan pedal minyak tu sepenuhnya terutama kepada kaum hawa yang biasanya pakai kasut tumit tinggi..bila nak drive keta kena tanggal kasut…ngan pedal yang flexi ne..betul2 membantu…tak sakit kaki..saya dah try..ditambah pula ngan “pickup”nya..tekan sket je dah mencanak…power…
Kepada bro2 semua..kalau nak test..pedal tu flexi ke tak..tanggalkan kasut..ala-ala kaki ayamlah ..n tekan pedal tu..baru bleh rasa “keflexian” nya peda minyak MPV ne. : ) .. meter km dah tunjuk spanar 5200km..time to service…

10 )

salam N selamat sejahtera..
kwn dah tgk nie chery dan dah buat perbandingan ngan Naza Citra, Exora, Grand Livina, Wish 2.0, Stream dan Grandis.
dari segi quality mungkin ianye lebih baik klu dibandingkan dgn Exora.
dari segi performance engine chery diketahui asal usulnye iaitu Mitshubishi klu nak dibandingkan ngan Naza Citra yg asal usulnye ???
dari segi arga pulak.. mmg berpatutan klu nak dibandingkan dgn Grand Livina, Wish 2.0, Stream dan Grandis.
dari segi keselesaan mmg nyaman klu nak dibandingkan dgn Exora, Grand Livina, Naza Citra, Wish 2.0 dan Stream.. SEMPIT tpt duduk belakang..
dari segi pengendalian baik, engine senyap serta bertenaga klu nak dibandingkan dgn Exora, Naza Citra dan Grang Livina.
klu bole dikatakan Chery nie merupakan klon kpd Grandis.. harga menarik dan berpatutan dgn ciri-ciri yang dimiliki.. cuma kita kekadang bila
melihat benda buatan China nie.. kita katakan ianye cap ayam.. pandangan itu sebenarnye salah..
klu dilihat sekarang nie.. China lebih advance masa kini.. banyak automobil & electronic yang telah dipasang di sana.. termasuk lah kereta-kereta yang berjenama..
sekian.. Go Chery..

11)

alo brother n sister…saya setuju dgn rizal. kepada semua bro n sis, jgn tgok internet saje atau dgr cakap2 org, p le tgok kat kedai n test drive, or p le tanye dgn owner sendiri yg dah pakai CE ni (cam saya) so far memg berbaloi. sebelum beli saya dah survey mpv2 yg adee. so far ini le mpv yg ade 80% semua tp masih murah dan ekonomi. kalu tak caya tgok je le model2 spt Estima, Alphard, Oddyssey…semua enjin cc 2.4 ke atas. memg model2 ni mantap. so CE ni pun tk kurg hebat. pernah saya parkg sebelah Estima, tuanpunye Estima tu tgk berkali2. mula2 dia jengok tingkap je, lepas tu dia turun tingkap tgk, lpas tu dia keluar dari Estima tgk CE saya dari depan. dia tanya jenis apa dan berapa ratus ribu harga? so saya diam je sambil senyum, model CE dan harga tk lebih 80k (masa tu hrga RM 79k). dia cam surprise cam tak pcaya. so, lastly tuanpunye Estima tu senyum dan kata CE saya ok, tak kurg hebat. dan cam tak caya harga yg sebegitu. sambil berlalu tuanpunye Estima memberi tanda bagus dgn ibu jarinya. So bro n sis, itu le pengalaman saya bawa CE ni. dan lagi bro n sis perlu ingat suka saya katakan disini enjin CE adalah MITSUBISHI. enjin ini agak besar jika dilihat sesaran cc nya, tapi ingat ia adalah teknologi Japan (enjin mitsubishi model Grandis 2.4 awal). enjin 4G64 ini sebenarnya walaupun agak konvesional jika dibandingkan dgn enjin MIVEC Grandis terkini, tetapi ia agak menjimatkan terutama bg perjalanan yg jauh (long distance). saya dah p johor-kedah, minyk memg save. malah p dgn muatan penuh (penumpg penuh + bagasi). pusing genting highland, p penang (balik pulau-bt feringhi) enjin memg power, tekan je walau bukit. guna gear steptronic (auto+manual) memang mengasyik. ingat, itulah kelebihan enjin CE 2.4 ini yg sememgnye tidak menghampakan. memang saya akui. inilah kelebihan CE 2.4 walaupun ia buatan China, tp dipasang di Malaysia (CKD) dan diperkuatkan dgn nadi enjin 4G64 MITSUBISHI yg mempunyai tork yg agak kuat dan tidak menghampakan, hanya tekan pedal myk, CE akan meluncur so smooth! BELIEVE ME! tak salah kalu saya katakan CE setanding dgn model2 mewah cam Estima, Oddyssey, Alphard dr segi kuasa enjin. so kalu tak percaya pandu ujilah dari sekarang, rasai perbezaan kemampuan CE berbanding dgn model2 mpv enjin kecil yg ada dipasaran. sememangnya bro n sis tak akan hampa dgn kuasa enjin CE ini sebanyk 2350cc dgn harga RM80-82k sahaja. model2 mpv lain tak dapat beb! bro n sis, test le CE ni, jgn dgr cakap org. kalu ade pun mereka2 yg suke kutuk pun org tu sebab dah terbeli awal model2 mpv kecil yg kurg power enjin tp harga mahal cam model 2.4cc. so depa jgn jelos. bro n sis p le test sendiri, bawa dan rasai CE meluncur tersergam gah sebagai MPV sebenar yg cukup berkuasa. test bro, jgn tak test. baru tau!
Go CE…..go CE…

12)

Alhamdulillah ari nie dapatlah CE saya.Memang berbaloi beli CE nie, engine mmg power, test pick up dgn estima atas jambatan Tg Lumpur tak menghampakan…biasalah interior ada sedikit kekurangan tetapi boleh diperbetulkan…harap dapat kekawang dr forum nie utk bertukar-tukar pendapat dgn saya…cck6465

13)

Eastar is 2.4l whereas Exora ia 1.6l. Eastar is of different class from Exora but almost the same price. To me I am considering safety and performance of the car. Eastar(Crossover) is in Europe and US market for a year or two means that it qualify for certain safety spec. I upgrade from 2000cc car to 2400cc car because I believe it gives me better control of the car and less stressfull(more confortable) to drive. In contrast, to drive big body mass with 1600cc engine, what happen need to accelerate for good? In paultan test drive report says...."These high speeds can be sustained easily, it is only when you slow down and try to climb back up to those speeds where it takes a long time."


I have driven Eastar from Png to KL via PLUS and Png to Kelantan via EW highway. I know Eastar give meconfortable and confident on the road. The car is excellent both on normal highway and mountain highway. Also, refer to one of my write up on page 43 explaining new model and transfer model situation.
The choice is yours, make a good pick. Good luck!


14)

Powerful engine, of course due to Mitsubishi 2.4L engine. Only sedan Mercedes & BMW can beat it on the road (hi-way).. yg common laa… Luxury car lain of course can beat also… Easily 180km/hr… tu pun belum tekan abis beb… Biasanya mmg bg lampu je kat kereta depan, jarang sekali dpt lampu dari kereta belakang.. But for other MPVs, honestly, same engine power.. ie Honda Stream, Toyota Alphard, Estima or those with branded car manufacturer… Same = Sama.. Ada faham? But in term of price… sendiri mau ingat la… 2 chery = 1 estima.. Suka dua atau 1? Up to you

15)

Service or maintenance cost (normal service), less than RM200. So far around RM140-RM190. Dulu i pakai iswara pun, around this figure daa… Can NAZA’s MPV beat this? :p

4 comments:

  1. Sy berminat nak pakai ce 2.0...mcm mane dgn spare part,enjin,gearbox dan lain2..mintak pendapat kwn2 yg sudah lama pakai ce..tq

    ReplyDelete
  2. Sy berminat nak pakai ce 2.0...mcm mane dgn spare part,enjin,gearbox dan lain2..mintak pendapat kwn2 yg sudah lama pakai ce..tq

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Believe me...chery eastar 2.4 is much much better then 2.0 ACTECO engine 2nd also ok serius

    ..

    ReplyDelete